Hvad er inkontinens?
Inkontinens hos kvinder er ufrivillig vandladning, som kan ske når som helt og hvor som helst. Denne pludselige trang til at tisse kan ikke kun opstå hos kvinder, selvom dette oftest er tilfældet. Mænd kan også rammes og kan behandles på lige fod med kvinder. Urininkontinens betyder en ufrivillig lækage af urin, som du ikke selv har kontrol over. Det kan være fra en lille stråle urin til større mængder.
Denne lidelse er langt fra unormal, og kan i princippet forekomme i alle aldre uafhængigt af livsstil. Sandsynligheden for at udvikle inkontinens stiger dog i takt med, at man bliver ældre. Det anslås at omkring 1 ud af 5 kvinder over alderen 40 år har en lille grad af urininkontinens. Alvorlige tilfælde af lidelsen kan være en stor plag i hverdagen og medføre forlegenhed for personen ramt af lidelsen. Nogle tror fejlagtigt at denne tilstand er en uundgåelig del af at blive ældre og at inkontinens i den forbindelse ikke kan behandles eller forbedres, men dette er en fejlagtig misfortolkning. Alle personer kan opleve forbedringer uanset alder. Du kan læse mere om behandlingsmetoder længere nede på siden.
Hvad er årsagen?
Der findes flere årsager til inkontinens, afhængig af hvilken type der er tale om.
Stress-inkontinens
Stress-inkontinens er en af de mest almindelige årsager. Stress-inkontinens er ofte et resultat af svage bækkenbundsmuskler. Denne type fremtræder, når der sker et tryk i blæren, og dette tryk bliver for stort til at blæren kan modstå det. Det ses ofte hos kvinder, som et resultat af svage bækkenbundsmuskler efter fødsel. Urin har en tendens til at lække mest når du hoster, ler, nyser eller foretager dig noget aktivt. I sådanne situationer bliver blæren udsat for et ekstra pres. Denne type fremkommer hos kvinder som har født eller hos mænd som blandt andet har haft problemer med prostata.
Trang-inkontinens
Trang-inkontinens er den næst-hyppigste årsag. Denne type opleves som et pludselig behov for at komme på toilettet, også i situationer, hvor du måske lige har været på toilettet. Det kan være et resultat af nervesystemet, som sender forkerte signaler til hjernen om at blæren er fuld og skal tømmes. Personer som lider af Parkinson sygdom, multipel skelrose, rygmarvsskade eller har haft et slagtilfælde er i større risiko for denne type inkontinens.
Det er også en mulighed at urininkontinens opstår som følge af sygdomme i blæren, urinrøret, bækkenbunden eller i nervesystemet. Symptomer på denne lidelse kan dog også skyldes dårlige vaner – eksempelvis for stort væskeindtag, for sjælden vandladning, hoste, og overvægt. Af den grund er det vigtigt, at sikre sig mod inkontinens ved at implementere gode tissevaner i hverdagen, samt behandle hoste og overvægt.
Hvordan Føles Det At Have Urininkontinens?
Urininkontinens kan være skyld i to overordnede udfordringer:
- Urininkontinens kan skabe fysiske problemer i forhold til hygiejne og her være skyld i hudproblemer som følge af nødvendig brug af bleer og urinbind. Det er bevist, at brugen af bleer og bind medfører forhøjet risiko for udviklingen af urinvejsinfektion.
- Lækage fra blæren kan være yderst generende i hverdagen og har stor indvirkning på humør og udstråling. Dette skyldes, at følelsen af urenhed opstår, hvilket medfører bekymringer om andre folks tanker, samt bekymringer om dannelsen af urinlugt.
Overordnet set har urininkontinens en særdeles negativ indflydelse på din livskvalitet og giver mange unødige bekymringer og problemer vedrørende daglige aktiviteter som rejse, indkøb og ferie. Symptomerne påvirker også de sociale relationer og evnen til at omgås andre personer svækkes, hvilket i drastiske tilfælde medfører isolation.
Symptomer På Stress- Og Trang-inkontinens
Stress-inkontinens
- Det drypper når du er fysisk aktiv
- Mængden af urin er lille når der opstår lækage
Trang-inkontinens
- Pludselige og tvingende behov for at lade vandet
- Mængden af urin er stor, når der opstår lækage
- Hyppig vandladning – minimum 7-8 gange hver dag og over 2 gange hvert nat
Hvordan Diagnosticeres Inkontinens?
Diagnosen kan stilles på baggrund af følgende forhold:
- Patientens egen redegørelse for sin sygehistorie gennem samtale med læge (anamnese)
- Gynækologisk undersøgelse
- Urinprøve – undersøges for blod og bakterier
- Udførslen af vandladningsdagbog – her ses der på regnskab over væskeindtag og vandladning.
Din lokale læge er i stand til at stille diagnosen af inkontinens ud fra ovenstående undersøgelser. I særlige tilfælde kan diagnosen kun stilles gennem henvisning til en speciallæge, der vil stille uddybende spørgsmål og udføre komplementære undersøgelser. Dette omfatter kikkertundersøgelser i blæren eller opfyldning af blæren via kateter. Nogle anvender også undersøgelser ved brug af ultralydsscanner for at diagnosticere inkontinens.
Fremtidsudsigter Ved Konstatering Af Inkontinens
Hos flertallet af personer med denne lidelse kan tilstanden forbedres drastisk og i nogle tilfælde helt kureres. Det kan dog være nødvendigt at gennemføre forskellige former for behandling for at finde frem til den type, som har den bedste effekt på netop dig. I nogle tilfælde kan du være nødsaget til at prøve en kombination af forskellige behandlingstyper for at opnå de bedste resultater og slippe af med urininkontinens.
Inkontinens Behandling
Inkontinens kan i de fleste tilfælde forbedres og helt afhjælpes. Behandlingerne spænder bredt, afhængig af årsag og type af lidelsen. Udover at foretage bækkenbundsøvelser kan du også ændre kost- og drikkevaner og generelt føre end sund og aktiv livsstil. Drikkevarer og fødevarer, der indeholder store mængder af sukker, fedt og koffein, herunder te, kaffe og cola, bør minimeres eller helt undgås. Foruden disse små livsstilændringer kan du også lindre symptomerne på inkontinens med kostsupplementer og vitaminer. Ved at indtage gavnlige vitaminer og mineraler, kan du støtte kroppens immunforsvar, som kan fremme blærens styrke og muskulatur.
Hos ShytoBuy tilbyder vi et udvalg af kostsupplementer, som kan lindre dine symptomer på inkontinens. Vores udvalg er udvalg i samarbejde med eksperter, observationer og kliniske testforsøg, så du får de bedste vilkår for at overvinde den ubehagelige lidelse.
Træning Af Bækkenbunden
Bækkenbundstræning kan være yderst simpel og bringer mange gode fordele. Styrken af muskulaturen i bækkenbunden er en essentiel faktor i evnen til at holde på vandet. Mange kvinder oplever eksempelvis en svækket bækkenbund efter graviditet og fødsel, hvilket i mange tilfælde kan føre til inkontinens. Bækkenbundstræning kan udføres ved brug af knibeøvelser, men for at opnå det bedste resultat anbefales brug af en bækkenbundstræner. Her tilbyder ShytoBuy Magic Kegel™ | Bækkenbundstræner, som ligeledes har en indbygget vibrator, der hjælper til at stimulere muskulaturen yderligere. Du vil kunne opleve en forbedring af inkontinens allerede efter få ugers brug. Træning med bækkenbundskugler bringer også mange andre fordele:
- Forbedrer kontrol over blæren og modvirker inkontinens
- Forbedrer det almene helbred
- Reducerer risikoen for livmoderprolaps
- Forøger stramheden af vagina
- Gør dine orgasmer mere kraftfulde
Læs mere om de forskellige muligheder for bækkenbundstræning og om hvordan du vælger de rigtige bækkenbundskugler her på siden.
Naturlige Kostsupplementer Mod Inkontinens
Ved brug af naturlige produkter fremstillet af homøopatiske ingredienser kan du simpelt behandle inkontinens og genoprette kontrollen over din blære. Her tilbyder ShytoBuy Triple Complex UT Tonic ™ | mod hyppig vandladning. Dette produkt er baseret på en kombination af unikke og naturlige ingredienser, der effektivt hjælper med at behandle og mindske symptomerne på inkontinens og general irritation af blæren.
Produktet er yderst simpelt at indtage, da du blot skal blande nogle dråber i et glas vand og derefter indtage væsken. Som alternativ kan du også sagtens dryppe denne tonic direkte i munden – smagen er god og naturlig. Læs mere om naturlige tips mod inkontinens.