Hvad er årsagen til muskelsmerter?
Vi har alle følt stive, ømme eller trætte muskler, men hvad er det rent faktisk der forårsager denne smerte? Læs med, og find ud af, hvilke årsager og behandlinger der findes mod smerter i musklerne.
Muskelømhed
Lider du af muskelsmerter, er den mest almindelige årsag, at du har trænet for hårdt, eller blot praktiseret noget fysisk arbejde, som du normalt ikke er vant til. Smerten opstår idet du har haft en lang pause, og du har holdt dig i ro i en længere periode. Vi har nok alle oplevet dette til vores første træning, første fodboldkamp eller andet. Muskelvævet bliver da splittet, og genbygges igen i en stærkere og mere solid version, hvilket giver ømhed de første par gange. Det er altså helt normalt med muskelsmerter forårsaget af ømhed, og det er intet farligt. Giv blot dine muskler tid til at restituere ordentligt.
Stress
Oplever du fysisk stress, oplever du ofte at din krop spænder ubevidst. Foregår dette i en længere periode, kan det få konsekvenser i form af, at du lider af spændinger og muskelsmerter. Ydermere kan unødige spændinger give hovedpine, sænke dit energiniveau samt gøre dig mindre mobil.
Arbejde
Har du et fysisk hårdt og krævende job, er det vigtigt, at du tænker på ergonomien. Hvordan du løfter, står eller blot sidder på kontoret, har massevis af betydning. Løfter du forkert, kan du få store muskelsmerter, og sidder du ikke med ret ryg kan du opleve store smerter i ryggen over tid. På samme måde som stress kan ovenstående udvikle sig til mindre mobilitet, lokal følelsesløshed og muskel og ledsmerter.
Muskelbrud
Er dine muskler ualmindeligt svage, kan du blive ramt af muskelbrud. Bruddet opstår mest hos bodybuildere og atleter, men kan ligeledes ramme den almene dansker. Såfremt man løfter noget tungt, som musklen ikke kan holde til, risikerer man et brud. Muskelbrud resulterer i stærke og hurtige muskelsmerter, og kan nemt give blå mærker som følge af indre blødninger.
Sygdomme
Fibromyalgi er en sygdom, der kan forekomme i alle dele af kroppen. Sygdommen er den mest kendte, når det kommer til muskelsmerter – der er sågar mennesker, som går rundt med kroniske smerter, uden egentlig at vide hvad der forårsager det. Smerter i nakken, skuldre og nedre dele af ryggen, er dog meget alment, og bør ikke ringe nogen alarmklokke. Af andre sygdomme findes der Myositis, som er en sjældnere muskelsygdom, der kan forårsage symptomer på huden. Denne inflammatoriske sygdom kan forårsage symptomer som blå-lilla hævede bump på øjenlågene, knoer og brystet.
Typer af behandling mod muskelsmerter
Har du haft smerter i musklerne er der flere forskellige måder at behandle det på. Varmer har en tendens til at være en god løsning. Du kan for eksempel behandle det berørte område ved at placere en varm pude på musklerne og derefter gnide forsigtigt. Tiger balsam er også en god kur mod ømme muskler, og slutteligt akupunktur mod de værste muskelsmerter. Ydermere kan fysioterapi benyttes, dog som en dyr løsning, og for mange en sidste løsning. Du bør søge lægehjælp hvis du har haft problemer med muskelsmerter i en længere periode, eller hvis smerten blot forværres over tid, da dette kan være tegn på en sygdom.
Forebyg muskelsmerter
Du kan forebygge muskel og ledsmerter igennem en daglig rutine. Vi anbefaler generelt vores kunder, at passe på deres krop, så derfor har vi lavet en lille liste over de rutiner, vi anbefaler, samt de tommelfingerregler, som kan komme os alle til gode.
- Sørg for at du har en ergonomisk stol at sidde på, når du arbejder. Sidder du meget ned, så sørg for at gå en lille tur mindst hver anden time, for at strække benene og få blod til musklerne.
- Har du et fysisk hårdt arbejde, så tænk løfteteknik. Løfteteknik kan spare dig for mange muskelsmerter og men igennem livet. Løft med ben og arme, og ikke med ryggen!
- Sørg for, at din seng, og især din pude, passer dine behov. Du bruger ca. 30% af dagen på at sove, så sørg for at du ikke ligger dårligt!
- Motioner regelmæssigt, og ram så vidt muligt alle muskelgrupper. Varm altid op før træning, og stræk ud efterfølgende. Kun derved undgår du muskelsmerter og skader på sigt