En urinvejsinfektion er, når en del af urinvejen bliver inficeret, som fx dine nyrer, blære og urinrøret. En urinvejsinfektion er mest almindelig hos kvinder, da de er i større risiko end mænd. Det siges, at en 1 ud af 2 kvinder får en urinvejsinfektion på et tidspunkt i deres liv, mens det kun rammer 1 ud af 10 mænd. Urinvejsinfektioner kan være utrolig smertefulde og irriterende at døje med, og det kan føre til flere seriøse problemer, hvis det ikke bliver behandlet. Det er derfor utrolig vigtigt at vide, hvordan du genkender en urinvejsinfektion, og hvordan du håndterer det.
Hvad skyldes en urinvejsinfektion?
En urinvejsinfektion opstår grundet en bakterie, der kommer ind i urinrøret (det rør, der leder urinen ud af kroppen). Bakterien kommer herefter ind i blæren og formerer sig, så den bliver til en infektion. Urin Systemet er designet til at bekæmpe de fleste bakterier, men det virker ikke altid. Det er fordi, eksterne faktorer kan påvirke, hvordan bakterien når urinrøret.
Tegn på en urinvejsinfektion hos kvinder
En bakterie kan føre til en urinvejsinfektion hos på en række forskellige måder. Den første er gennem mavetarmkanalen og en bakterie kaldet Escherichia coli eller E.coli. Denne bakterie kommer fra tarmene og ud gennem anus og kan derfra komme ind i urinrøret. Det er derfor, læger anbefaler kvinder at tørre sig fra urinrøret og tilbage mod endetarmen ved toiletbesøg, så de kan reducere risikoen for, at dette sker.
En anden årsag til en urinvejsinfektion er seksuelt samleje samt seksuelt overførte sygdomme. Det er fordi, vaginaen er placeret tæt på urinrøret, så enhver bakterie kan let sprede sig fra den ene til den anden, hvis hygiejnen ikke er i top. Det er grunden til, at det anbefales for kvinder at gå på toilettet efter samleje, så urinrøret kan blive renset fri for potentielle bakterier.
Andre faktorer, der kan sætte dig i større risiko for at udvikle en urinvejsinfektion, inkluderer gener og sygdomme. For nogle kvinder betyder formen på deres urinrør, at de er mere modtagelige end andre. Sygdomme som fx diabetes kan også føre til et svækket immunsystem, hvilket vil gøre urinrøret mindre modstandsdygtigt i forhold til at bekæmpe bakterier. Sygdomme, der kan påvirke urinen, som fx et slagtilfælde eller nyresten, kan også sætte dig i større risiko.
Tegn og symptomer
Det er utrolig vigtigt, at du ved, hvordan du opdager en urinvejsinfektion, så du kan tage hånd om den hurtigst muligt. Tegnene og symptomerne på en urinvejsinfektion kan være forskellige fra person til person, og nogle får måske ikke symptomer før sent i processen. Her er nogle af de mest almindelige symptomer på en urinvejsinfektion:
- En stærk og vedvarende trang til at urinere
- En brændende fornemmelse ved urinering
- Små mængder urin hyppigt
- Sky-lignende urin
- Rød, pink eller brun urin
- Blod i urinen
- Stærkt lugtende urin
- Bækkensmerter
Forskellige typer urinvejsinfektioner
Alt afhængig af, hvilken del af urinsystemet der er blevet inficeret, kan der være flere symptomer, du kan holde øje med. Der er tre forskellige steder, urinvejen kan blive ramt af en infektion - nyrerne, blæren og urinrøret. Her er nogle flere specifikke symptomer, du kan holde øje med:
Nyrerne (acute pyelonephritis)
- Smerte i ryggen og siden
- Høj feber
- Rystelser og kuldegysninger
- Kvalme
- Opkast
Blæren (cystitis)
- Bækkensmerter
- Ubehag i den nedre del af maven
- Hyppig og smertefuld urinering
- Blod i urinen
Urinrøret (urethritis)
- Brændende fornemmelse ved urinering
- Udflåd
Sådan behandles urinvejsinfektioner hos kvinder
Hvis du tror, du har nogle af de ovenstående symptomer på en urinvejsinfektion, kan du se din læge, og de kan udføre en urintest for at tjekke. Hvis de opdager en urinvejsinfektion, vil de formentlig behandle den med antibiotika. De vil normalt give dig til 3 dage, men det kan være op til 7 dage, hvis lægen mener, det er mere seriøst.
Der er også mange hjemmebehandlinger, du kan prøve ved siden af antibiotika. Du skal først og fremmest sørge for at drikke rigeligt vand, da det kan hjælpe med at skylle bakterierne ud af dit system. Du kan også prøve smertestillende som fx paracetamol eller en varmepude på det ramte område. Der kan også være noget håndkøbsmedicin, men du er nødt til at spørge din farmaceut eller læge, specielt hvis du går efter en behandling uden antibiotika.
Sådan undgår du en urinvejsinfektion
Hvis du gerne vil undgå at blive ramt af en urinvejsinfektion, eller i det mindste formindske risikoen for at få en, er der nogle ting, du selv kan gøre.
Først og fremmest skal du sørge for at holde området omkring vagina og anus rent. Grunden til det er, at en af hovedårsagerne til en urinvejsinfektion er, at bakterierne spredes fra vagina eller anus til urinrøret. Du kan gøre dette ved kun at tørre dig fra urinrøret og tilbage mod endetarmen ved toiletbesøg og regelmæssigt rengøre området.
Dernæst skal du sørge for at tømme din blære, når du mærker tissetrangen i stedet for at holde det inde. Hvis muligt skal du også sørge for at gå på toiletter efter seksuelt samleje for at skylle bakterier ud. Du skal også holde området omkring kønsorganerne rent og tørt, og prøv at undgå stramtsiddende undertøj eller tøj, der ikke er åndbart.
Til slut skal du tilføje tranbær til din kost. De er fulde af antioxidanter til at hjælpe med at beskytte området og kan hjælpe med at bekæmpe bakterier. Du kan enten indtage den friske frugt eller tranebærjuice, men det bedste og nemmeste valg er at tage et naturligt tilskud med tranebær. Det vil give dig den nødvendige dosis og er en del nemmere end at spise friske tranebær hver dag!
Oversigt
Overordnet set er urinvejsinfektioner meget almindelige hos kvinder, så der er ingen grund til at blive flov, hvis det sker for dig. Bare sørg for, at du er klar over årsagerne til en urinvejsinfektion, så du kan reducere risikoen for at blive ramt og vær opmærksom på symptomerne, så du ved, hvad du skal gøre, hvis du opdager dem.