Derfor mangler kvinder sexlyst - og 6 tips til at få lyst til sex igen
Manglende sexlyst hos kvinder er et helt normalt og ofte tabubelagt problem. Faktisk viser undersøgelser, at 6-13% af alle kvinder over 18 år i Danmark oplever mangel på lyst, og finder det problematisk. Manglende sexlyst stiger ofte i takt med alderen, og der kan være flere forskellige årsager til nedsat lyst hos kvinder.
Netop det kigger vi nærmere på i denne artikel, og vi giver dig også gode råd til, hvordan du kan genfinde din sexlyst og igen komme til at leve et aktivt sexliv, hvis du ønsker dette.
Hvad er seksuel dysfunktion hos kvinder?
Mange danske kvinder lider af lav eller manglende sexlyst, eller oplever problemer med at få orgasme under samleje. Det er et helt normalt problem for mange kvinder, og går under diagnoserne "Hypoactive sexual desire disorder (HSDD)" og "Sexual aversion disorder". Seksuel dysfunktion hos kvinder kan vise sig på mange forskellige måder, men generelt oplever de fleste kvinder med nedsat sexlyst problemer med:
- Lav eller ikke-eksisterende sexlyst
- Problemer med at blive opstemt
- Problemer med at få orgasme
- Smerter under samleje
- Manglende interesse i at have et sexliv
- Mangel på seksuelle fantasier
Hvis du som kvinde oplever seksuel dysfunktion, kan du have problemer med et eller en kombination af de ovenstående symptomer, da de ofte er tæt forbundne. Manglende sexlyst eller seksuel dysfunktion kan være midlertidigt, eller kan udvikle sig til et permanent problem, og kan generelt være svært at finde en årsag til.
Årsager til manglende sexlyst hos kvinder
Manglende sexlyst er et komplekst problem, som både kan skyldes fysiske og psykologiske årsager. Det kan være på grund af din partner, uanset om du elsker ham eller hende, kan være i forbindelse med en graviditet, hvor du ikke længere føler dig sexet eller kan opstå som følge af hormonelle ubalancer. Derudover kan manglende sexlyst også skyldes receptpligtige lægemidler, dynamikken i dit parforhold, stress, depression, jalousi, oplevelser med dårlig sex eller trauma - ja, som du nok har bemærket, så er listen over mulige årsager på seksuel dysfunktion lang og kan derfor være meget komplekst problem.
Effekten af manglende sexlyst
Seksuel dysfunktion kan påvirke kvinder både fysisk og psykisk, og kan ligeledes have en negativ effekt på parforholdet. Fysiske problemer kan blandt andet være tørhed i skeden, tynde skedevægge og smerte under samleje, hvilket kan føre til en negativ spiral, der bare forværrer problemet og ikke giver dig lyst til at have sex. Kort sagt, dårlige oplevelser i sengen kan være med til at forværre seksuel dysfunktion. Psykiske/mentale problemer som følge af manglende sexlyst kan blandt andet være lavt selvværd, usikkerhed, at man føler sig utilstrækkelig, deprimeret og skamfuld over, at man ikke længere har lyst til noget så naturligt som sex. Alle disse faktorer kan ligeledes have en negativ påvirkning på parforholdet, da det kan føre til spændinger på grund af manglende sex og intimitet.
Hvad kan man gøre ved manglende sexlyst? 6 gode råd
Mange tror fejlagtigt, at lyst er en konstant, og at man ikke kan gøre noget ved manglende sexlyst. Eftersom din sexlyst påvirkes af både psykiske og fysiske årsager, er det vigtigt først og fremmest at finde frem til den primære årsag til din manglende sexlyst. Her nedenfor giver vi dig 6 gode råd til, hvad du som kvinde kan gøre, hvis du oplever problemer med manglende sexlyst og gerne vil gøre noget ved problemet.
1) Bryd tabuet - snak om det: Luk din partner ind i dine tanker og fortæl ham eller hende, at du har problemer med manglende sexlyst, og at det går dig på. Nogle gange kan noget så simpelt at tale om problemet hjælpe dig et godt stykke vej. Om nødvendigt kan du overveje terapi, enten alene eller sammen med din parter, så I helt åbent og fordomsfrit kan tale om problemet og få hjælp til at pleje forholdet, hvilket forhåbentlig kan hjælpe dig med at genfinde sexlysten.
2) Livsstilsændringer: Nogle kvinder oplever, at en sund kropsvægt, sund kost, motion, rygestop og nok søvn bidrager til at øge deres sexlyst. Eftersom manglende sexlyst i mange tilfælde skyldes psykiske faktorer, kan du med fordel prøve med at lægge nogle af de dårlige vaner på hylden og begynde at leve et mere sundt liv. For hvis man er lykkeligere, er i mental balance og generelt mere livsglad, vil man i mange tilfælde opleve en positiv effekt på sexlysten. Gør noget, der gør dig glad, og inspirér din partner med din glæde - det betaler sig. Ikke kun i sengen, men generelt for dit mentale velvære.
3) Naturlige kosttilskud/potensmidler til kvinder: Hvis du har problemer med sexlysten, kan du med fordel bruge naturlige potensmidler formuleret til at give lysten et boost. Og i dag kan du faktisk få potensmidler specielt til kvinder, et godt eksempel er ViaHer Pro, som er et kosttilskud til nedsat sexlyst hos kvinder. Tilskuddet indeholder gingko biloba, ingefær, humle og B2-vitamin, og kan hjælpe dig med at genfinde din kvindelighed og sensuelle side ved at give din libido, mentale overskud og libido et naturligt boost. Et andet godt alternativ er HerSolution Gel, som ligeledes indeholder naturlige ingredienser til at give din sexlyst et boost, hvis du oplever problemer med nedsat sexlyst.
4) Østrogen til hormonelle ubalancer: Grundet hormonelle ubalancer kan mange kvinder opleve vaginal tørhed og smerter under samleje. Østrogenbehandling kan afhjælpe dette. Men hvis du ikke ønsker at modtage en medicinsk behandling, kan du overveje Proferia Progesteron-creme, der bidrager til at vedligeholde en normal hormonbalance på grund af cremens naturlige indhold af planteøstrogener.
5) Sexlegetøj: Dildoer, vibratorer og sexlegetøj kan hjælpe med ophidselse ved at øge blodgennemstrømningen til kønsdelene og øge følelsen samt gøre dig våd. Derfor kan nogle kvinder have fordel af at bruge sexlegetøj - enten alene eller som en del af et forspil med en partner - da det kan bidrage til at fremme sexlysten. Derudover kan I eventuelt prøve at sove tæt, kramme i sengen og tage et rigtig langt forspil med fokus på intimitet og jeres tosomhed. Det behøver ikke nødvendigvis at føre til sex - men initimeteten kan bidrage til mere sexlyst.
6) Medicin - visse receptpligtige lægemidler kan føre til manglende sexlyst. Så snak med din læge om problemet, da lægen ofte kan ændre din recept og finde et andet alternativ. Alternativt kan lægen udskrive en recept på en anden slags medicin, der kan hjælpe med nedsat sexlyst, hvis problemet er fysisk betinget.
Nedsat sexlyst kan kræve et besøg hos lægen
Der er meget, som du selv kan gøre for at give din sexlyst et naturligt boost. Men hvis problemet varer ved, og går ud af dit parforhold eller selvværd, er det en rigtig god idé at tage til læge for at blive undersøgt. For sammen kan I finde frem til den behandlingsmetode, som virker bedst for dig, så du kan få hjælp til at finde din kvindelighed og sexlyst igen.